Välj Fair Trade, och bidra till hållbar utveckling i praktiken

Vi är alla konsumenter. Vår mat och dryck, våra kläder och prylar har ofta odlats eller producerats långt utanför Sveriges gränser. Vad skulle vi göra om det inte fanns bönder i Sydamerika eller Afrika som odlade bönorna till vårt morgonkaffe, eller arbetare i Asien som tillverkade våra kläder och skor, våra mobiltelefoner och datorer? Tyvärr är det vanligt att dessa människor, som är så viktiga för att vi ska kunna konsumera det vi vill, tvingas jobba under mycket hårda arbetsvillkor, för en lön som inte går att leva på.

Att välja rättvist handlade (Fair Trade) produkter är ett enkelt och konkret sätt att ta ansvar för vår konsumtions ekonomiska, ekologiska och sociala konsekvenser.

Vad menas med Fair Trade?

Fair Trade kallas även rättvis handel. Fair Trade är inte välgörenhet eller bistånd, utan handel som sker under bättre villkor, med respekt för mänskliga rättigheter och miljön. Fair Trade-produkter tillverkas eller odlas i länder med utbredd fattigdom, främst i Latinamerika, Afrika och Asien.

Alla Fair Trade-produkter måste uppfylla dessa huvudregler:

  • skälig betalning till odlare och anställda
  • goda arbetsförhållanden för odlare och anställda
  • miljöhänsyn i produktionen

Många förknippar Fair Trade med Fairtrade-märkningen. Det finns Fairtrade-märkt mat och dryck, rosor, bomull, sportbollar och guld. Här finns mer information om Fairtrade-märkningen. Fairtrade-märkningen är en av flera produktmärkningar för rättvis handel.

Det finns också särskilda Fair Trade-butiker och återförsäljare. De säljer Fair Trade-hantverk, leksaker, smycken, presenter och mycket mer. I Sverige finns det ett 30-tal butiker, caféer och andra återförsäljare som är specialiserade på Fair Trade-produkter. Här hittar du en lista över de butiker, caféer och andra återförsäljare i Sverige som är medlemmar i Organisationen Fair Trade Återförsäljarna.

Utdrag ur mina Fair Trade-relaterade kundomdömen:

“Vi är mycket nöjda med Emilys insatser under båda uppdragen för Fair Trade Forum. Emily har ett stort engagemang för frågan om hållbar konsumtion och rättvis handel, har lång erfarenhet av att arbeta med frågan och ett stort nätverk, vilket har varit värdefullt. Emily arbetar strukturerat och lösningsfokuserat. Hon är också lyhörd, tydlig i sin kommunikation och har en positiv framtoning. Som presentatör lyfter hon fram talaren, ställer relevanta frågor och är påläst och väl förberedd.”
Karolina Nilsen, projektledare, Enheten för miljö och livsstil,
Helsingborgs stad

“Emily är en väldigt engagerad utbildare med bra pedagogik. Hennes engagemang för fair trade och frågor som berör rättvisa generellt lyser starkt igenom, och det märks att hon har stor kompetens inom området. Jag kan varmt rekommendera Emily!”
Therese Ek, Fairtrade-samordnare, Landskrona stad

“Utbildningen var väl genomarbetad och pedagogisk. Den passade både de som kan mycket redan och de som nyss fått kontakt med fair trade-rörelsen. De spontant uppkomna frågorna blev besvarade på ett sätt som avslöjade ledarens gedigna kunskaper om fair trade, lokalt, nationellt och globalt.”
Föreningen för Global Rättvisa i Helsingborg


Hur kan jag hjälpa er?

Vill du veta mer om hur jag jobbar med Fair Trade?
Varmt välkommen att kontakta mig!

Vänliga hälsningar

Emily Turgman Gruian
AllRights.se

mail: info@allrights.se
mobil: 0708-26 99 67