All Rights ägs och drivs av mig, Emily Turgman Gruian. På bilden, som är från Fair Trade Forum 2018 i Helsingborg, intervjuar jag Sveriges dåvarande finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund. Här nedan kan du läsa mer om vem jag är, och vad mina kunder säger om mitt arbete.

Min bakgrund

Så länge jag kan minnas har jag varit intresserad av och engagerad för djur och natur, miljön, rättvisefrågor och rättighetsfrågor. Det är alltså ingen slump att dessa områden också har kommit att spela en stor roll i mitt yrkesliv.

Sedan slutet av 2007 har jag arbetat med rättvis handel (Fair Trade) och medveten konsumtion, utbildningar, kommunikation och information för många olika målgrupper – från pedagoger och måltidspersonal till politiker, tjänstepersoner och journalister, från barn och unga, studenter och pensionärer till besökare på museer, deltagare på festivaler och möhippor. Mina studier genomförde jag i Lund, USA och Nederländerna. Jag har en magisterexamen i statsvetenskap och en kandidatexamen i mänskliga rättigheter från Lunds universitet. 

Efter att ha levt utomlands i sex omgångar återvände jag 2011 till min universitetsstad Lund, där jag bor idag. Mitt företag All Rights startade jag 2015. Jag arbetar över hela Sverige, såväl på plats som digitalt. Om tillfälle ges välkomnar jag även uppdrag utanför Sveriges gränser. På denna karta kan du se vilka orter jag hållit föredrag och utbildningar på, både på plats (gröna kartnålar) och digitalt (lila kartnålar).

Omdömen i urval från mina kunder

fair trade, schysst choklad och hållbara matval

I uppdrag av Fairtrade City Örebro höll Emily i en mycket givande och intressant föreläsning på en av Örebro kommuns gymnasieskolor. Föreläsningen handlade om Agenda 2030, rättvis handel och etisk konsumtion samt Fairtrade City.

Emily fick verkligen ungdomarna att engagera sig i frågorna och det blev bra diskussioner under värderingsövningarna, som blandades med föreläsningsmoment. Vi är mycket nöjda med Emilys föreläsning och rekommenderar henne starkt.
/ Sara Andersson, strategisk planerare miljöfrågor, och Katarina Crafoord, hållbarhetssamordnare, Örebro kommun


Emily genomförde två uppdrag inför och under Fair Trade Forum i Helsingborg den 3-4 augusti 2018.

Inför Fair Trade Forum stöttade Emily projektledaren genom att göra research och etablera kontakter, samt boka in föreläsare och utställare. Emily genomförde också ett presentatörsuppdrag, där hon förberedde, presenterade och intervjuade talarna under våra Fair Talks, samt Fair Trade Forums invigningstal.

Vi är mycket nöjda med Emilys insatser under båda uppdragen för Fair Trade Forum. Emily har ett stort engagemang för frågan om hållbar konsumtion och rättvis handel, har lång erfarenhet av att arbeta med frågan och ett stort nätverk, vilket har varit värdefullt. Emily arbetar strukturerat och lösningsfokuserat. Hon är också lyhörd, tydlig i sin kommunikation och har en positiv framtoning. Som presentatör lyfter hon fram talaren, ställer relevanta frågor och är påläst och väl förberedd.
/ Karolina Nilsen, projektledare, Enheten för miljö och livsstil, Helsingborgs stad


Vi anlitade Emily för en heldagsutbildning om fair trade-frågor för intresserade i Landskrona. Emily är en väldigt engagerad utbildare med bra pedagogik. Hennes engagemang för fair trade och frågor som berör rättvisa generellt lyser starkt igenom, och det märks att hon har stor kompetens inom området. Jag kan varmt rekommendera Emily!
/ Therese Ek, Fairtrade-samordnare, Landskrona stad


Emily Turgman Gruian höll föredraget Schysst choklad, godare värld under Framtidsveckan i Kristianstad 2017. Eftersom Framtidsveckan i Kristianstads kommun har sin plattform i Agenda 2030, och Kristianstad är en Fairtrade City, kändes det viktigt att lägga en del fokus på fair trade. Vi ville gärna ha choklad som utgångspunkt, och då kändes det självklart att välja Emilys anförande om Schysst choklad, godare värld.

Föreläsningen lockade ett flertal besökare och resulterade i positiva omdömen efteråt. Emily berättade intressant om problematiken kring kakaoodlingar med fokus på arbetarnas utsatta situation, samtidigt som vi njöt av den goda chokladen från respektive producentland. Den kombinationen av information och provsmakning väckte många tankar kring chokladindustrin som helhet.
/ Beata Svensson, Agenda 21-samordnare, Kristianstads kommun


Fairtrade City Trelleborg anlitade Emily Turgman Gruian för en utbildningsinsats kring Schyssta Matval, som riktade sig till dem som arbetar med eller köper in livsmedel i Trelleborgs kommuns regi. Upplägget var två halvdagar med föreläsningar och gruppdiskussioner om bl. a. ekologiska fotavtryck, matens påverkan på klimatet och miljön, och Fairtrade-märkningen.

Emily är väl förberedd och mycket kunnig i ämnet. Vid frågestunderna framgick det tydligt att hon är påläst och uppdaterad, då det var tydliga och ingående svar vi fick. Deltagarna tyckte att ämnet var intressant, och berättade efteråt att de fått mer kunskap om Fairtrade och lärt sig sådant de inte kände till sedan tidigare.

I kommunens arbete med lokala miljömål ryms denna utbildning väl inom det globala ansvarstagandet.
/ Lise-Lotte Persson, samordnare för Fairtrade City Trelleborg


Emily Turgman Gruian genomförde en fair trade-utbildning för våra aktiva medlemmar. Utbildningen var väl genomarbetad och pedagogisk. Den passade både de som kan mycket redan och de som nyss fått kontakt med fair trade-rörelsen.

De spontant uppkomna frågorna blev besvarade på ett sätt som avslöjade ledarens gedigna kunskaper om fair trade, lokalt, nationellt och globalt.
/ Föreningen för Global Rättvisa i Helsingborg


Vi anlitade Emily för en inspirationsworkshop för Ystads Fairtrade City-styrgrupp. Vi upplevde att workshopen innehöll en bra blandning av bakgrundsinformation som gav underlag för diskussion.

Något som var mycket givande var också den erfarenhet Emily har kring olika arbetssätt för att organisera styrgruppsarbetet. Det hjälpte oss verkligen att tänka nytt och bättre.
/ Carolina Palm, folkhälsostrateg och Fairtrade City-samordnare, Ystads kommun


Emily gjorde en utmärkt dragning, i form av en grundutbildning om fair trade, för våra ägarombud i Coop-butiker. Hon är påläst och uppdaterad, har inga problem med att svara på de frågor som ställs. Våra deltagare var nöjda!
/ Dan Jägerman, medlemssamordnare, Kooperativa Förbundet (KF)

inkluderande kommunikation

Emily Turgman Gruian höll en föreläsning för allmänheten om inkluderande kommunikation under Framtidsveckan i Kristianstad. På ett pedagogiskt sätt, med en hel del ögonöppnare, tog Emily med oss genom den snårskog som kommunikation kan vara. Mycket bra var det, både för yngre och äldre deltagare, och det blev mycket diskussioner och interaktion.
/ Anna Ferrington, verksamhetsutvecklare, Sensus studieförbund i Skåne Blekinge


Utnyttja ditt nätverk. Ställ frågor på ett finurligt sätt. Avstå inte från att räkna minoriteter i tidningen bara för att definitionen känns svår. Tre konkreta råd som vi fick på tidningen Hallå när vi anlitade Emily Turgman Gruian från All Rights Consulting för att vi ville bli ännu bättre på att spegla hela befolkningen i vårt spridningsområde.

Workshopen väckte tankar och gav oss nya idéer, men framförallt gav den oss modet att fortsätta jobba vidare med dessa viktiga och ibland svåra frågor. Upplägget var dessutom kul med övningar där vi fick röra på oss lite.
Jag kan varmt rekommendera Emily Turgman Gruian.
/ Jannik Hansen, tidningschef, Hallå AB


Emily gjorde en mötesanalys av Hållbart Mentorskap Skånes utbildningsträff för mentorer, där hon granskade signaler och effekter av språk, kommunikationssätt och mötesupplägg.

Hon har en förmåga att se detaljer och därför kunna ge väldigt konstruktiv och ärlig feedback som utvecklar. Detta har varit till stor hjälp, både för att planera för kommande event inom vår organisation, men även på ett personligt plan, då det väckte tankar kring bemötande och inkludering som är viktiga i alla sammanhang.
/ Julia Arvidson, projektledare, Hållbart Mentorskap Skåne

social hållbarhet

På Hållbarhetsfestivalen: Lund 1000 år till höll Emily Turgman Gruian föreläsningen Social hållbarhet för alla. Emily förklarar på ett lättförståeligt sätt vad som menas med social hållbarhet, varför det är viktigt och hur vi som samhälle och människor kan främja den. Efter ett föredrag med henne har man således fått grundläggande kunskap om allt från mänskliga rättigheter, fair trade, vikten av delaktighet och insyn till vad inkluderande kommunikation är.
/ Föreningen Synaps